Da li psihoterapija može da šteti?

Kao što je već rečeno, postoji mali procenat slučajeva u kojima psihoterapija ne uspeva da pomogne. Takođe, tokom terapijskog procesa je ponekad fokus na teškim problemima i emocijama, te može delovati manje prijatno, ali je to neophodno da bi se postigao uspeh.


Stoga se može reći da ona ne pomaže uvek, ali profesionalno rađena praksa psihoterapije teško da može da šteti.


Međutim, postoji jedan jako mali broj slučajeva u kojima psihoterapija može da dovede do pogoršanja stanja. To najčešće ima veze sa nestručnim sprovođenjem psihoterapije, od strane neprofesionalaca ili prirodom nekih psihičkih bolesti. Ako je terapeut obučen i stručan, on će moći da primeti početne znake i sprovede adekvatne postupke kako bi predupredio nastajanje trajne štete. Zbog toga je izuzetno važno odabrati dobrog terapeuta.


Važno je naglasiti da psihoterapija nije nekakvo sprovođenje "magije", ispiranje mozga ili neki sličan proces nad kojim nemate nikakvu kontrolu, a terapeut "drži sve konce u rukama". Ukoliko primetite da vam nešto ne prija, razgovorajte o tome sa terapeutom da vidite da li se radi o stvarima koje su uobičajene ili ne. Terapijska promena se ne može dogoditi bez vaše saradnje, tako ni terapeut ne može da vas promeni na bilo koji način, ako vi u tome ne sarađujete. On nema apsolutnu kontrolu, on vam samo pomaže da sprovedete promene koje vi želite i povratite još veću kontrolu nad svojim životom.
Pročitajte još:

Etika u psihoterapiji
Ko su psihoterapeuti?Pronađi terapeuta