Roditeljske veštine

ePsihoterapija 12.09.2017. u Deca i mladi, Roditeljstvo

U našoj javnosti se, na žalost, češće i lakše može doći do informacija o (fizičkom) kažnjavanju dece kao metodi vaspitanja nego o konkretnim primerima o suočavanju sa izazovima roditeljstva koji ne uključuju fizičku kaznu. S druge strane, uopšteni saveti kao što su „razgovarajte sa detetom“ ne pomažu baš puno u konkretnim situacijama.

Stoga vam donosimo nekoliko sjajnih domaćih blogova gde možete pronaći primere konkretnih situacija o tome kako se postaviti i šta se može uraditi: …nastavak.

Kad je vreme da se obratite psihoterapeutu i prevaziđete otpor prema promeni?

ePsihoterapija 03.09.2017. u Terapijske teme

Ponekad je ovo pitanje suvišno. Kada klijent trpi ogromnu psihičku bol izazvanu nekom traumom ili snažnim stresnim događajem kakvi su npr. kao saznanje o teškoj bolesti, smrt ili bolest bliske osobe, ili razvod, gubitak posla – onda je logično i prihvatljivo i za klijenta i za njegovu okolinu da se obrati nekome od psihoterapeuta. Tada se klijent ne stidi, niti izaziva podozrenje kod poznanika i nema otpor da se obrati za pomoć.

Mnogo češći su slučajevi kada klijent nije svestan ili nije spreman da se pozabavi svojim problemom pa preduzima sve osim onoga što bi bilo rešenje. …nastavak.

Kad prijatelj insisitira na poveravanju

ePsihoterapija 03.09.2017. u Emocionalna inteligencija, Prijatelji

Jednom sam bila na kafi sa poznanicom. Nismo se znale dobro, tek onako iz viđenja, ali mi je bila veoma zanimljiva i draga. Uz kafu, ona mi je otvorila dušu i ispričala neke vrlo lične i bolne stvari koje su joj se tada događale u životu.

Razgovarale smo o tome i, čini mi se, bilo joj je lakše. Kasnije tokom razgovora ona me je pitala neke lične stvari o meni, o kojima mi nije bilo prijatno da pričam, niti sam želela. …nastavak.

90 godina psihoterapije u našoj zemlji

ePsihoterapija 24.08.2017. u Istorija psihoterapije, Terapijske teme

Ove godine se navršava 120 godina od rođenja našeg prvog psihoterapeuta – psihoanalitičara dr Nikole Šugara i 90 godina od otvaranja prve psihoterapijske prakse u našoj zemlji. Na žalost, izgleda da su mnogi problemi na koje je ukazivao Šugar još pre II svetskog rata i dalje aktuelni. …nastavak.

Delo Nikole Šugara – IV deo

ePsihoterapija 21.08.2017. u Istorija psihoterapije, Psihoanaliza

Klajn navodi da Šugarovi radovi, objavljivani u vodećem psihoanalitičkom časopisu, „danas mogu izgledati jednostavni i nevažni, iako su tada dali značajan doprinos mladoj nauci“. Međutim, neki savremeni autori njegova dela smatraju revolucionarnim i danas (Antić, 2012).

Pored radova u stručnim psihoanalitičkim časopisima, Šugar je pisao i o drugim temama – o ekonomskim i političkim događajima. Zanimljivo je da …nastavak.

Vaspitanje izvan nagrada i kazni

ePsihoterapija 18.08.2017. u Deca i mladi, Roditeljstvo

Jedna nedavna scena iz vrtića podstakla me je da sednem i napišem ovaj tekst namenjen roditeljima i svim zainteresovanima za pitanja motivacije dece (ali i odraslih)…

Znate i sami da kada odete po dete u vrtić, vaspitačice uvek ukratko ispričaju kako je dete jelo, spavalo i kakilo. Kada sam išla po svog sina, nekoliko puta mi se desilo da čujem kako jedna majka …nastavak.

Knjige koje volimo nas uče o nama samima i daju nam odgovore

ePsihoterapija 16.08.2017. u Društvo, Emocionalna inteligencija

Volim da pitam ljude sa kojima radim o njihovim omiljenim knjigama, serijama i filmovima. Prvo zato što ljudi vole da pričaju o tome. A drugo, zato što se u tim stvarima koje volimo krije mnogo toga o nama samima. Podstičem ljude da razmisle zašto su im baš te knjige, priče, serije posebno drage.

Na primer, ima jedna dečija serija koju ja volim i gledam ponovo i ponovo već decenijama. Zove se …nastavak.

Terapijski rad Nikole Šugara – III deo

ePsihoterapija 13.08.2017. u Istorija psihoterapije

Privatna praksa u Subotici: 90 godina psihoterapijske prakse u Srbiji

Šugar se nakon školovanja u inostranstvu, 1926. vratio u Suboticu. Klajn ovu odluku opisuje kao teško razumljivu s obzirom da se činilo da je ispred njega svetla psihoanalitička karijera i pripisuje je vezama sa porodicom koja je živela u Jugoslaviji. Nakon jednogodišnjeg služenja vojnog roka u Crnoj Gori i Petrovaradinu, vraća se u Suboticu, gde 1927. godine otvara privatnu praksu, pre tačno devedeset godina. Klajn navodi da mu je privatna praksa bila na adresi …nastavak.

Ko Adom skita, može i da pita!

ePsihoterapija 12.08.2017. u Vesti

Psihocentar Ključ vas poziva da 19.08.2017, u subotu predveče prošetate Adom i posetite nas u improvizovanom terapijskom kutku u prirodi. Naši terapeuti i volonteri će biti tu za vaša pitanja i nedoumice u vezi psihoterapije.

Kako da znate da li vam treba psihoterapeut? …nastavak.

Strah od gubitka lepote

ePsihoterapija 09.08.2017. u Društvo, Samopouzdanje, Telo i psiha

Ako pogledate časopise, bilborde, izloge kozmetičkih radnji i butika, videćete da se fizička, spoljašnja lepota predstavlja kao nešto izuzetno vredno. Nešto što želimo da imamo po svaku cenu. Fizička lepota se predstavlja kao nešto što mnoge naše probleme rešava. Bez fizičke lepote, navodno, ne možemo imati samopouzdanje, a bez samopouzdanja ne možemo imati ništa drugo.

A onda pogledajte lepe ljude. Mnogi od njih …nastavak.