Seksualne disfunkcije

O seksualnim disfunkcijama se može govoriti kada se par ili pojedinac suočavaju sa teškoćama tokom bilo koje faze uobičajenih seksualnih aktivnosti (uključujući seksualnu želju, uzbuđenje i orgazam). Neke od najčešćih disfunkcija su prerana ejakulacija, erektilna disfunkcija, impotencija i anorgazmija.


Kako ovi problemi mogu biti posledica drugih organskih bolesti (kardiovaskularnih, endokrinoloških i mnogih drugih), neophodno je isključiti ih odn. lečiti primarni uzrok.


Ukoliko su druge organske bolesti isključene, osobi se preporučuje neki oblik savetovanja ili psihoterapije. Oni obično uključuju rad na pitanjima kao što su shvatanje seksualnosti, očekivanja, strahovi, krivica, stres, doživljaj sopstvenog tela itd. Ponekad savetodavni proces može za kratko vreme dati dobre rezultate, dok je nekad potreban duži rad koji uključuje razmatranje i razumevanje različitih aspekata ličnosti i životnog stila.


Pošto je seksualnost važan aspekat funkcionisanja, problemi na ovom polju mogu dodatno uzrokovati ozbiljno nezadovoljstvo, depresiju, nisko samopouzdanje i druge psihološke probleme kod osoba koje se suočavaju sa seksualnim disfunkcijama. Ukoliko je to slučaj, važan deo terapijskog procesa je i rešavanje ovih sekundarno nastalih problema.

Pročitajte još:

Preuranjena ejakulacija - lečenje i priroda problema
Panični napadPronađi terapeuta