Coaching

Kod nas se ovaj termin, u smislu specifične prakse za podršku ličnom i profesionalnom napretku, uglavnom ne prevodi, već se koristi u originalu (koučing). Izvorno, on znači "podučavanje", "treniranje".


Radi se, zapravo, o posebno oblikovanim treninzima kojima se pojedinci, grupe ili organizacije uče postizanju određenih ciljeva tj. poboljšanju pojedinih ličnih i profesionalnih rezultata.


Struktura, metodologija i modaliteti coachinga se međusobno razlikuju, ali ono što im je zajedničko jesu posvećenost motivisanju, inspirisanju i pokretanju ličnog razvoja kroz učenje konkretnih veština kao što su veštine liderstva, veštine postavljanja i postizanja ličnih ciljeva (life- coaching), veštine rešavanja konflikata, upravljanja karijerom, stresom itd.


Specifičnost coaching-a je to da on nije orijentisan na prošlost, već samo na buduće, jasno definisane ciljeve, da se ne bavi problemima i disfunkcijama kod ljudi i organizacija već obučavanjem u pojedinačnim veštinama potrebnim za bolji učinak i da za njegove trenere nije potrebna nikakva posebna licenca.


Coaching je izuzetni popularna praksa poslednjih godina i kod nas se još uvek najčešće koristi u organizacijama zbog čega je vezan za profesionalno usavršavanje, ali na Zapadu je ova praksa česta i na polju ličnog usavršavanja i rada na sebi u smislu učenja specifičnih veština.
Pročitajte još:

Life Coaching
Neurolingvističko programiranje (NLP)
Radionice, treninzi, edukacijePronađi terapeuta