Koliko je uspešna psihoterapija?

Efikasnost psihoterapije je bila dosta istraživana, kako po subjektivnom utisku klijenata, tako i po objektivno merljivim, postignutim rezultatima. Sva istraživanja se slažu u tome da ona jeste efikasna. Otprilike 60-80% klijenata jasno profitira i ostvari svoje ciljeve (reši se simptoma). Nešto manji broj klijenata postigne neke od ciljeva, ali ne uspe u potpunosti da postigne željeni rezultat.


Postoje, međutim, i slučajevi u kojima ona ne da željene rezultate, bez obzira na stručnost i posvećenost teraputa. Zbog toga se napredak prati i ukoliko terapeut i vi primetite da terapija ne daje željene rezultate u nekom vremenkom periodu, razmotrićete sa njim druge opcije koje su vam dostupne (drugi modalitet, promena terapeuta, uključivanje drugih stručnjaka...)


Ono što je zanimljivo, to je da su mnoga istraživanja (npr. Lambert and Bergin (1994)) pokazala da nema razlike u uspešnosti među terapijskim modalitetima - svi ostvaruju približno iste procente uspešnosti. Mada, postoji razlika među terapeutima u efikasnoti ishoda.


Još jedno zanimljivo istraživanje, sprovedeno na velikom uzorku od 22.000 ispitanika je pokazalo da klijenti, po sopstvenom mišljenju, imaju značajne koristi od psihoterapije (1995 Consumer Reports survey).


Ovo sve znači da ukoliko pronađete dobrog terapeuta (koji će možda preporučiti i ukljčivanje drugih stručnjaka u rad, npr. zbog psihološke procene ili medikamenta, ili vas čak uputiti nekom kolegi zbog prirode vašeg problema), uspostavite dobar odnos sa njim koji uključuje poverenje, empatiju i vašu posvećenost procesu, velika je verovatnoća da ćete imati značajne efekte i postići željene rezultate u terapijskom procesu.
Pročitajte još:

Kako „radi” psihoterapija?
Šta nije psihoterapija?
Kako odabrati najbolju?
Može li psihoterapija da promeni mozak?Pronađi terapeuta