Depresija

Depresija je stanje koje pogađa veliki broj ljudi u savremenom svetu. Mišljenja o uzrocima se razlikuju, ali ona svakako ima svoje fiziološke i psihološke komponente. Ona se može manifestovati od blažih oblika depresivnog raspoloženja koje kratko traje, sve do težih oblika kliničke depresije koja zahteva profesionalnu pomoć.


U blažim oblicima, od pomoći mogu biti promene životnog stila (fizička aktivnost, promene u ishrani, posvećivanje hobijima itd.) ili razgovori sa prijateljima i osobama od poverenja. Ukoliko, međutim, ove i druge metode koje su ranije pomagale osobi, više ne funkcionišu, potrebno je obratiti se profesionalcu kako bi se utvrdilo da li je zaista u pitanju depresija (testovi i druge metode procene) i osmisliti dalji plan rada na problemu.


Danas vlada mišljenje da je glavni metod izbora za lečenje depresije psihoterapija, ali se u nekim ozbiljnijim slučajevima mogu uključiti i određeni lekovi (koji su samo pomoćno sredstvo koje u određenim periodima treba da olakša terapijski rad). Važno je naglasiti i da zloupotreba alkohola, psihoaktivnoh supstanci ili samoinicijativno uzimanje lekova često pogoršavanju simptome i otežavaju lečenje.

Pročitajte još:

Simptomi, uzroci i lečenje depresije
AnksioznostPronađi terapeuta