Registracija privatne prakse

Kada sam pre godinu dana pokušala da se raspitam kako bih mogla da registrujem privatnu praksu, ispostavilo se da je to mnogo teže saznati nego što bi iko mogao da pretpostavi. Otprilike sam znala da mi treba položen državni ispit. U Društvu psihologa Srbije mi je rečeno da ne znaju detalje o ispitu, ali da se raspitam na fakultetu jer se tamo polaže. Na fakultetu su mi rekli da je to istina, ali da ni oni ne znaju baš tačno da me upute. U Ministarstvu zdravlja su bili uvereni da su oni nadležni za izdavanje saglasnosti, ali nisu znali kako da provere. Onda sam slučajno, preko neformalnih kontakata, saznala da je zapravo nadležno Ministarstvo za rad i socijalnu politiku (kada su u pitanju psihološka savetovališta).


Sada već imam mnogo više informacija, a postoji i potpuno novi šifrarnik delatnosti te bi tekst koji sledi u mnogome mogao olakšati posao svim kolegama koje tek planiraju da registruju svoje prakse.


Za registraciju privrednih subjekata je nadležna Agencija za privredne registre u Brankovoj ulici. Na njihovom sajtu možete pregledati šta vam je sve potrebno od dokumentacije u zavisnosti od toga kakvu praksu želite da registrujete: www.apr.gov.rs Najlakše je da zakažete sastanak sa njihovim pravnikom i razmotrite sve opcije 011/ 20 23 350 (na ovo se ne čeka dugo i vrlo su ljubazni). Možete im i pisati na sledeći mail: [email protected]


Ono o čemu treba da odlučite jeste pod kojom ćete šifrom detalnosti registrovati svoju praksu (detaljnije u sledećem odeljku), kao i koje vam dozvole trebaju u zavisnosti od izabrane šifre.


Kada prikupite sva dokumenta, proces prijavljivanja je vrlo jednostavan, obavlja se na jednom šalteru i završava se u relativno kratkom roku.
Pročitajte još:

Polaganje državnog ispita
Šifra delatnosti
Plaćanje poreza i doprinosaPronađi terapeuta