Psihološke radionice, treninzi i edukacije

Na ovom sajtu možete pronaći informacije o brojnim radionicama i treninzima koji su u vezi sa različitim temama - ličnim rastom i razvojem, poboljšanjem samopouznadanja, poboljašanjem motivacije za učenje, umećem roditeljstva itd. Svaki od njih ima svoje specifičnosti i oni se međusobno veoma razlikuju.


Ono što je za njih zajedničko jeste da imaju neku konkretnu temu kojom se bave, da se rade uglavnom u grupi i da imaju jasnu strukturu kojom teku, kao i određena pravila rada sa kojima ćete biti upoznati na početku (npr. pravilo poverljivosti, međusobnog uvažavanja, pravilo da ne morate reći ništa što ne želite da otkrijete o sebi itd.)


Njihovi voditelji ne moraju imati neke posebne sertifikate i licence (ako ih imaju, obično to naglase u pozivu za trening). Oni uvek rade po unapred predviđenom planu rada. To znači da možete očekivati da ćete biti upoznati sa nekim posebnim tehnikama u vezi sa temom treninga npr. učenja/ disanja/ vaspitanja/ pregovaranja itd. Takođe, u grupi će biti pokrenute teme o kojima ćete možda razgovarati sa ostalim učesnicima i/ili voditeljima. Čućete mišljenja drugih, možda dobiti konkretne preporuke za primenu nekih od metoda i sl. Verovatno je da neće biti dovoljno vremena da se voditelj i/ ili grupa fokusiraju baš na vaš problem.


U zavisnosti od vaših očekivanja i potreba, radionice i treninzi mogu biti sjajan način za lično usavršavanje, rast i razvoj, kao i učenje određenih veština i sticanje novih znanja o ljudima oko sebe. Na primer, radionice o umeću roditeljstva mogu biti sjajan način da usavršite i unapredite svoja znanja o dečjem razvoju, vaspitanju, različitim metodama dečijeg učenja, zatim primeni pravila, postavljanju granica sa decom itd. Trenizi asertivnosti vam mogu pomoći da postanete samopuzdaniji u onome što radite, kao što vam radionice o tehnikama opuštanja i disanja mogu pomoći da povratite kontrolu i umirite se u nekim stresnim situacijama. Sve ovo ima za cilj sticanje konkretnih, novih znanja i veština koji vam mogu biti korisni u budućnosti.


Ukoliko razmišljate o započinjanju psihoterapije ili savetovaja, radionice i trenizi mogu biti sjajan način da se upoznate sa određenim terapijskim modalitetom (npr. principima transakcione analize, geštalt ili konstruktivisticke psihoterapije) što vam može pomoći da izaberete terapeuta iz modaliteta koji vam najviše odgovara.


Iako radionice i treninzi nisu nešto pomoću čega ćete rešiti sve svoje probleme niti vam mogu pomoći sa ozbiljnijim psihičkim smetanjama koje već dugo traju, oni mogu biti sjajan način za početak vašeg rada na problemima i nalaženju pravog terapeuta.

Pronađi terapeuta