Plaćanje poreza i doprinosa

Ukoliko ste već zaposleni, a privatnu praksu registrujete kao dodatni posao, ukupna plaćanja će vam biti daleko manja (jer primarni poslodavac već plaća doprinose za vas). Ovde postoje neka ograničenja pa je najbolje detaljno se raspitati u APR-u.


Ukoliko ste samozaposleni i imate registrovanu privatnu praksu, porez koji ćete plaćati kao preduzetnik, zavisi od opštine na kojoj vam je registrovano preduzeće. Raspitajte se u Poreskoj upravi, ukoliko već imaju registovana preduzeća pod šiframa koje ste vi odabrali, koliki porez ona plaćaju.


Moram reći da sam u jednoj beogradskoj opštini bila prilično iznenađena reakcijom zaposlenih u Poreskoj upravi... "Šta hoćete?... psihološko savetovalište... axaxaxaxa... axaxaxa... da... svima će nam to ovde uskoro trebati... axaxaxaxa... eto, već imate pacijente... xaxaxaxa". Nakon što se slatko ismejala, gospođa mi je ipak dala sve informacije koje sam tražila, tako da ih možete dobiti ako ostanete pribrani i uporni.


Ukoliko ste trenutno nezaposleni, a razmišljate o registraciji privatne prakse, možete se prijaviti na vrlo korisne kureseve o pisanju biznis planova u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, zatim sa tim aplicirati za različite nepovratne kredite ili druge povoljne opcije kreditiranja kod različitih banaka. Postoje različite poreske olakšice ukoliko odlučite da zaposlite neke od ugroženih kategorija stanovništva, pa se o svemu tome možete raspitati kod njih.
Pročitajte još:

Polaganje državnog ispita
Registracija privatne prakse
Šifra delatnostiPronađi terapeuta