Fobije

Fobija je izrazito jak strah (najčešće prekomeran i neopravdan) koji se vezuje za određene objekte (npr. zmije, paukove...) ili situacije (letenje avionom, strah od lifta ili drugih zatvorenih prostora, strah od otvorenih prostora ili od javnog govora). Većina ljudi ima neke strahove, ali o fobiji možemo govoriti samo kada je strah toliko izražen da osobu onemogućava da obavlja i uživa u situacijama u kojima je to ranije mogla i da normalno svakodnevno funkcioniše.


Fobije se često ispoljavaju kao izraženi strah od zamišljenog ili prisutnog objekta/situacije koji ne predstvalja realnu opasnost (ili je procena moguće opasnosti nerealno pojačana), zbog čega osoba razvija strategije izbegavanja što vremenom počinje da je ometa u svakodnevnom funkcionisanju. Iako može biti svesna da je strah preteran i neosnovan, osoba mu se ne može odupreti.


Kod jednostavnih fobija, određene metode bihejvioralne terapije (sistematska desenzitizacija, preplavljivanje i dr.) mogu za kratko vreme dati odlične rezultate, dok su složenije fobije (ili postojanje više od jedne jednostavne) obično simptomi vezani za kompleksnije probleme te zahtevaju nešto duži psihoterapijski rad.

Pročitajte još:

Anksioznost
Panični napadiPronađi terapeuta