Preuranjena ejakulacija – lečenje i priroda problema

ePsihoterapija 09.01.2014. u Seksualne disfunckije, Seksualnost

Preuranjena ejakulacija je jedna od najrasprostranjenijih seksualnih disfunkcija kod muškaraca, ali često može biti pratilac i normalnog psihoseksualnog sazrevanja. Ovaj problem se manifestuje kao prebrzo doživljavanje orgazma i izbacivanja semene tečnosti, nekada čak i pre početka same predigre (na primer, već kod samog poljupca sa partnerkom).

Naravno, osim što je osoba nesposobna da obavi seksualni čin kako treba, ona je u problemu i zbog toga što uglavnom ne može da adekvatno zadovolji partnerku, a naravno ne treba zaboraviti ni problem stida i neprijatnosti pogotovo ako je u pitanju pokušaj seksa sa nedovoljno poznatom osobom.

Zašto se ovaj problem javlja?

Postoji više razloga za ovu neprijatnu pojavu. Najpre, treba reći da je preuranjena ejakulacija čest pratilac bazičnog sticanja seksualnog samopouzdanja kod mladića i u većini slučajeva iščezava nakon prvih uspešnih seksualnih odnosa. U pubertetu i adolescenciji neophodno je potvrditi se kao neko ko može da ima normalan seksualni odnos i uticaj ovog ranog iskustva je veoma važan za dalji seksualni, ali rekao bih i ukupan životni i psihološki razvoj. Osoba je tada neiskusna, nesigurna i užasno željna seksa i sebi stvara veliki pritisak, pa je ovde taj problem i logičan. Ukoliko mladić uspešno prođe ovu razvojnu fazu, ne može se govoriti o nikakvoj seksualnoj disfunkciji. Da li uticaj internet pornografije mladićima danas diže lestvicu i neprirodno povećava očekivanja prvenstveno od sebe, pa samim tim povećava i mogućnost za frustraciju i seksualne disfunkcije širokog obima, predstavlja pitanje koje možemo obraditi neki drugi put.

Ukoliko se ova faza psihoseksualnog razvoja ne prebrodi uspešno, preuranjena ejakulacija može nastaviti da se manifestuje i u odraslom dobu. Tada je već vreme za psihoterapijski razgovor sa stručnim licem i najčešće se taj rad svodi na izgradnju samopouzdanja i podršku za sticanje dovoljne sigurnosti da se ovaj čin napokon izvede uspešno kao i učenje određenih ručnih tehnika i seksualnih poza koje odlažu ejakulaciju, a masturbacija pre samog čina odnosno sastanka sa partnerkom je često solidno privremeno rešenje. Neretko se dešava da osoba u jednom periodu života nema ovaj problem, ali se on ponovo javi! Razlozi za njeno javljanje često su promena partnera posle duge veze, gubitak posla, pregorevanje na poslu ili apstinencija usled neke duže bolesti. Suštinski, svako ozbiljnije ili trajnije narušavanje samopouzdanja (ne nužno seksualnog), može se manifestovati preuranjenim orgazmom. Otklanjanje uzroka ali i podrška trenutnog partnera, veoma su važni u ovom slučaju. Ipak, za razliku od impotencije, koja ako je psihogena, svoj uzrok uglavnom ima u seksualnoj ambivalenciji (neodlučnosti) ili dugotrajnom stresu, ključna stvar kod preuranjene ejakulacije je nepostojanje ili pad samopouzdanja. Naravno, postoje i slučajevi gde ovo ne mora biti pravilo i nekada ključni razlozi mogu da zamene mesta.  Za psihoterapeuta je mnogo lakše da pomogne klijentu da povrati izgubljeno, nego da izgradi nepostojeće samopouzdanje. Autor ovog teksta je u prvom slučaju za svega nekoliko meseci  imao lepe rezultate u jednoj terapiji, dok je teškom mukom, tek za oko dve godine rada uspeo da pomogne drugom klijentu koji je u životu imao manje sreće od svog prethodnika.

Kada je ovaj problem najteže lečiti?

Najgora opcija i najozbiljniji uzrok ovog problema je nesvesna ili potopljena želja osobe da samu sebe sabotira. Dakle, samosabotaža! Klijent koji duboko u sebi veruje da je zaslužio stid i neprijatnost ili da jednostavno nije ni sposoban da bude uspešan u seksu (a najčešće to misli i za manje više sve životne zadatke), predstavlja najteži slučaj za rad. Takav muškarac je od roditelja ili vršnjaka u detinjstvu dobio jako lošu sliku o sebi i seksu uopšte. Plaši se žena i ima prevelika očekivanja od sebe koja su mu nametnuli značajni drugi. Svojim seksualnim neuspesima, ovakva osoba zapravo potvrđuje svoje sržno uverenje o sebi kao neadekvatnoj osobi. Nekada su ove osobe jako uspešni sportisti, menadžeri ili oficiri, ali kada treba da izvedu jednu emotivnu, strasnu i prvenstveno spontanu aktivnost, javlja se problem! Ovde je prognoza za terapijski uspeh najmanja, a terapija najduža.

Da li preuranjena ejakulacija može biti organskog porekla?

Na žalost, za razliku od takođe veoma masovne pojave impotencije čiji se neorganski uzrok veoma lako otkriva potvrdnim odgovorom klijenta na jednostavno pitanje “Imate li jutarnju erekciju?”, kod preuranjene ejakulacije nemamo tako moćno i jednostavno pitanje. Svakako da neurološki moždani putevi, limbički moždani sistem kao i hormonalni disbalansi mogu da utiču na ovu pojavu ali ipak je to izuzetno retko i autor ovog teksta nikada nije čuo za takav slučaj kod nas, što ne znači da to nije zabeleženo. Ovo je ipak primarno psihogena pojava, ali se ne može isključiti i organski uzrok koji je najčešće neurološkog porekla.



Pročitajte još:

Priroda promiskuiteta

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *