Prva psihoterapijska praksa u Srbiji

ePsihoterapija 25.02.2019. u Istorija psihoterapije

Na današnji dan, pre 92 godine, 25. februara 1927. godine, izdato je rešenje Lekarske komore za Srbiju, Vojvodinu i Srem (Kraljevina SHS) o odobravanju mesnog prava privatne lekarske prakse za grad Suboticu, dr Nikoli Šugaru.

N. Šugar je bio lekar i psihoanalitičar, koji se nakon školovanja u inostranstvu, vratio i nastavio rad u Srbiji. Bavio se isključivo psihoanalizom pa se njegova praksa može smatrati prvom psihoterapijskom ordinacijom u današnjem smislu. Nakon nekog vremena je prešao u Beograd (11. maja, 1939. godine mu je odobreno mesno pravo lekarske prakse za Beograd) gde je obučio prve psihoanalitičare kod nas.

Istraživanje o životu i radu našeg prvog psihoanalitičara (i psihoterapeuta), koje smo započeli pre dve godine, dovelo nas je do novih dokumenata. Ovom prilikom, uz dozvolu Istorijskog arhiva Beograda, objavljujemo dokument koji se može smatrati istorijskim za psihoterapiju u našoj zemlji – molbu dr Šugara i izdato „Rešenje o odobravanju mesnog prava privatne lekarske prakse za grad Suboticu“ (Istorijski arhiv Beograda: Lekarska komora u Beoogradu – dosije Dr Nikole Šugar, signatura IAB,492,k.28/1437)

Pročitajte još:

120 godina od rođenja našeg prvog psihoterapeuta – I deo

Život i školovanje Nikole Šugara – II deo

Terapijski rad Nikole Šugara – III deo

Delo Nikole Šugara – IV deo

90 godina psihoterapije u našoj zemlji

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *