Psihoterapeut u novom šifrarniku zanimanja

ePsihoterapija 23.01.2019. u Vesti

Novi šifrarnik zanimanja, koji je donelo Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, počeo je da važi od 1. januara ove godine. U njemu je, prvi put, prepoznato zanimanje „psihoterapeut“ (2634.06 Psihoterapeut) koje se nalazi u grupi „Psiholozi“.

Kako navodi Startit, novi šifarnik je nastao nakon prošlogodišnje Odluke o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada. Šifanik je poslednji put menjan 1990. godine, pa je pretrpeo značajne promene — sada u njemu postoji tačno 3.641 profesija.

Državna sekretarka Bojana Stanić navela je za RTS da je ovaj šifarnik usklađen sa međunarodnim šifarnikom zanimanja ISCO-08, kao i da neće biti statičan već će se on dopunjavati u zavisnosti od potreba koje se jave na tržištu radne snage. Koristiće ga i druge institucije.

Radujemo se ovoj vesti jer predstavlja značajan početni korak za prepoznavanje struke u našoj zemlji. Ostaje, međutim, otvoreno važno pitanje u vezi sa drugim primarnim zanimanjima psihoterapeuta, ali se nadamo da će ta pitanja biti detaljnije definisana Zakonom o psihoterapiji, na kome se trenutno radi.

Pročitajte još:

Istorija psihoterapije u našoj zemlji
Da li su nam potrebni psihoterapeuti u Srbiji?

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *