Asteroid dobio ime po osnivaču psihologije

ePsihoterapija 18.03.2012. u Vesti, Zanimljivosti

Prošle godine je objavljen članak u časopisu Acta Historica Astronomiae (vol. 43, pp. 335-350) u kome je otkrivena malo poznata činjenica o imenovanju jednog asteroida.

Karl Julius Lohnert (1885-1944) koji je bio astronom i  psiholog, iako nije ostao poznat ni u jednoj od ovih disciplina, otkrio je par manjih nebeskih tela i nazvao ih po svom mentoru- slavnom profesoru Vilhelmu Vuntu. Vunt je ime koje je dobro poznato svim studentima psihologije. On je 1879. Godine u Lajpcigu osnovao prvu laboratoriju za eksperimentalnu psihologiju, što  se danas smatra trenutkom nastanka psihologije kao nauke.

Ovaj malo poznati Vuntov doktorant je tako nazvao jedan asteroid po svom slavnom profesoru i danas je ovo nebesko telo poznato pod imenom „635 Vundtia“.

Ispostavilo se da nije i jedini psiholog koji je dobio svoje mesto u svemiru. Kako navodi Jennifer Bazar na sajtu posvećenom istoriji psihologije, Adler, Frojd i Pavlov su takođe dobili „svoja“ nebeska tela (11518 Adler, 4343 Freud, 1007 Pawlowia).


Pročitajte još:

Šta se dogodilo sa malim Albertom?
Masovna histerija u državi New York?

Izvori: Psihobrlog, Advances in the History of Psychology

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *