Feliks Baumgartner o odustajanju i suočavanju sa izazovima

ePsihoterapija 16.10.2012. u Self-management, Vesti

Feliks Baumgartner, ekstremni sportista koji je skokom sa preko 39.000 metara ostvario tri svetska rekorda i postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, pripremao se za ovaj projekat čitavih pet godina uz podršku čitavog tima stručnjaka. Odgovarajući na pitanje novinara, nedugo nakon uspešnog prizemljenja, o tome da li je bilo trenutaka kada je razmišljao o odustajanju, iskreno odgovara da jeste i to mnogo puta. Ali, kako objašnjava, razvio je strategiju koja mu pomaže da se suoči sa velikim izazovima. Umesto razmišljanja o krajnjem „velikom“ cilju, radije se postepeno suočava sa jednim po jednim manjim zadatkom koji na kraju dovode do planiranog uspeha.

Strategija malih koraka je na mnogo načina prepričavana u kontekstu suočavanja sa raznolikim životnim problemima i izazovima. Dok nas velike ambicije mogu ostaviti preplavljenima osećanjem bespomoćnosti i odustajanjem, savladavanje manjih zadataka nam pomaže da pratimo progres, zadržimo samopouzdanje i veru u uspeh. Sada-i-ovde razmišljanje nam pomaže da se usresredimo na ono  konkretno što je pred nama, dok nas dugoročno vodi ka tome da postajemo sve osposobljeniji omogućavajući postizanje „velikog“ cilja.

Ovo je sjajan primer iz prakse koji pokazuje da nije opravdano svoditi sve na pitanje sposobnosti ili nesposobnosti individue, već ključnu stvar čini način na koji pristupamo i suočavamo se sa problemom, čineći mogućim i inicijalno „nemoguće“ stvari. Tako strategija, a ne sposobnost, postaje ključ uspeha. A to je upravo ono što poručuju i psihoterapeuti.

Foto:Red Bull, Video:Antony Levendi


Pročitajte još:

Moć pozitivnog mišljenja – samoispunjujuće proročanstvo
Da li je psihološki pritisak uvek loš?

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *