Masovna histerija u državi New York?

Naslovi mnogih medija u SAD su ovih dana posvećeni grupi devojaka iz malog mesta u državi New York koje je iznenada pogodila „misteriozna bolest“.

Le Roy, nekada prosperitetni gradić sa razvijenom privredom, koji je snažno pogodila ekonomska kriza je bio mirno mesto za život. Danas je, međutim, prepun novinara i istraživača privučenih pričom o misterioznoj bolesti koja je iznenada pogodila tinejdžerke iz lokalnog navijačkog tima. Kada se Katie Krautwurst probudila jedno popodne, primetila je da joj se lice grči na neobičan način. Nedelju dana nakon toga, njena najbolje drugarica i vođa njihove navijačke grupe, je takođe iznenada počela da se grči, muca i ispoljava niz drugih tikova. Bolest je polako nastavila da se širi i trenutno 18 devojaka, jedan dečak i jedna žena od 36 godina pate od nerazjašnjenog sklopa simptoma, nalik Turetovom sindromu. Simptomi se razlikuju, ali se sastoje od serije nevoljnih pokreta različitih delova tela i vokalnih ispoljavanja.

U početku otpisani kao anksiozni napad, širenje bolesti koje je počelo od jedne srednje škole, je privuklo pažnju zvaničnika. Ispitivanja vazduha, pijaće vode i uzoraka zemljišta nije pokazalo prisustvo toksičnih materija. U blizini škole su pronađena burad sa oznakom „toksičan otpad“, ali je njihovo ispitivanje pokazalo da se ne radi o opasnim materijama.

Serije medicinskih testova nisu mogle da utvrde bilo kakve fizičke probleme kod devojčica, te su lekari zaključili da se radi o konverzivnom simptomu („histeriji“) za koju je karakteristično da se nesvesni unutrašnji koflikti konvertuju u fizičke simptome. Kako se broj slučajeva naglo povećavao nakon medijskih izveštaja, stručnjaci su zaključili da se radi o fenomenu masovne psihogene bolesti (ili „masovne histerije“). Činjenice da su uglavnom pogođene tinejdžerke (ali ne i dečaci ili nastavnici škole), kao i da je bolest krenula od popularnih devojčica iz navijačkog tima, a zatim pogađala „manje popularne“ učenike, se takođe navode kao dokazi u prilog hipotezi o histeriji.

Nezadovoljni ovakvim zaljučcima lekara i zabrinuti za zdravlje dece, roditelji su angažovali istraživački tim Erin Brockovich, čuvene ekološke aktivistkinje koju je u istoimenom filmu igrala Julia Roberts. Dodatne sumnje je izazvala činjenica da im škola nije dozvolila pristup dvorištu i školskim prostorijama.

Uprkos svemu, neurolozi ostaju pri svom zaljučku da se radi o slučaju masovne histerije i da su uzroci psihogenog porekla,  a ne enviromentalni. Obolele devojčice, od kojih su mnoge morale da napuste školu, a neke čak moraju povremeno da koriste invalidska kolica, tvrde da nisu imale nikakvih ozbiljnih stresova koji bi ovo mogli izazvati. Novinarka New York Times-a Susan Dominus, koja je ovu priču istraživala, je ipak otkrila da su mnoge imale istoriju psiholoških i ozbiljnih porodičnih problema.

U međuvremenu je dečiji neurolog Rosario Trifiletti ponudio još jedno moguće objašnjenje- devojke su pogođene sindromom PANDA (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcus). Ova bolest nastaje kada nakon baterijske infekcije streptokokama imuni sistem promeni mehanizam svog dejstva te se razvije autoimuna bolest. Ponudio je odgovore na sva pitanja: zašto uglavnom žene (imaju osetljiviji endokrini sistem), kako se bolest proširila (moguće da se radi o visoko virulentnom soju bakterija), kakve veze ima pronađeni toksični otpad (dugogodišnja izloženost je njihov imuni sistem učinila vulnerabilnijim). Nakon ovoga, nekim pacijentkinjama su dati antibiotici i stanje im se poboljšalo. Ova činjenica, međutim, ne isključuje masovnu histeriju jer se poboljšanje nakon terapije antibioticima može shvatiti kao posledica placebo efekta.

Zanimljiv je podatak da je mnogim devojčicama stanje počelo da se poboljšava nakon emisije u kojoj su gostovale ne krijući dramatiče simptome. Još više nakon ponuđenog objašnjenja o mogućoj autoimunoj bolesti, a pre nego što je započeto bilo kakvo lečenje.

Novinarka Susan Dominus optimistično zaključuje, nakon što je videla fantastičan oporavak There, glavne navijačice, da će ona biti dobro. Uskoro. „I sigurna sam da će je ostale devojke pratiti u tome“.


Pročitajte još:

Šta se dogodilo sa malim Albertom?
Asteroid dobio ime po osnivaču psihologije

Izvor: New York Times

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *