Poklanjanje i prihvatanje novogodišnjih poklona

ePsihoterapija 20.12.2016. u Asertivnost, Društvo, Emocionalna inteligencija

Približavajući se novogodišnjim i božićnim praznicima, ne možemo a da ne primetimo da se svugde oko nas nude nekakva sniženja, popusti i podstiče naše trošenje novca. Obradujte najdraže, vreme je za poklone i slično, samo su neki od slogana koje možemo čuti i koji aludiraju na to da je baš ovo doba godine pravo vreme za darivanje.

poklon

Darivanje na našim prostorima nije bilo oduvek prisutno, ali kako su na naše prostori stigli mnogi novi trendovi i običaji, opravdano ili ne, tako se ustalio i ovaj. Posmatrano sa strane ekonomije, jasno je zašto je on tu, ali pošto pričamo o poklonima, hajde da ne budemo uobičajeni i ne posmatramo samo stvari sa ekonomske strane. Jer poklonu se u zube ne gleda ili…ipak da?

Darivanje poklona je nešto što je po mišljenjima mnogih istraživača složen fenomen i igra veliku ulogu u ljudskim interakcija. Poklanjenje predstavlja ukazivanje pažnje nekoj osobi, obraćanje pažnju na njeno postojanje i stavljanje do znanja da nam je ta osoba važna. Isto tako, značajno je jer pomaže da se neki odnosi uobliče, dobiju formu i nekako definišu, ali i da se postojeći odnosi ojačaju, kao i da nam se pobudi osećanje empatije. Ovo je prilika da uvidimo značaj ljudi u našim životima i da im na neki simboličan način to pokažemo. Načini iskazivanja su mnogobrojni i ne moraju uključivati isključivo materijalne ili skupe materijalne stvari.

S druge strane, ovo praznično vreme je idealno vreme za vežbanje asertivnosti. Asertivnost predstavlja komunikacionu veštinu iskazivanja svojih potreba uz poštovanje potreba i prava sagovornika. Ona nam omogućava da se pomerimo iz pasivne pozicije i da se zalažemo za sebe, ali da ne pređemo u onu drugu, ekstremnu stranu, stranu agresivnosti. U sklopu ove komunikacione veštine, učimo se i pored ostalog, i kako da primimo kompilment ili pažnju od druge osobe na asertivan način. Naime, često se na primeru primanja poklona, može primetiti nedostatak samopouzdanja i sigurnosti kod osobe. Vrlo često one mogu reagovati čak i naglašeno oduševljeno dok otvaraju vaš poklon, misleći da ukoliko tako ne odreaguju, vi se možete naljutiti, a to će dovesti do inciranja konflikta koje one suštinski žele po svaku cenu da izbegnu. S druge strane, prisutne su različite misaone pogreške, kao što je pretpostavljanje bez dokaza, odnosno, čitanje misli (eventualno njihovo odbacivanje poklona bi moglo da znači i da one odbacuju vas, a takvu poruku nikako ne žele da vam pošalju). Iako one u to ne veruju s početka, poruka koja se šalje je da sve prolazi i sve može, odnosno, one vam daju često pogrešne smernice kada su u pitanju novogodišnji i bižićni pokloni, jer se oduševljavaju onim što im se zapravo i ne sviđa toliko. S druge strane, pasivne osobe će najčešće odmah težiti da vam uzvrate poklonom, ne mogavši da prihvate da su u centru pažnje i da ne mora sve biti bazirano na reciprocitetu. One će težiti da manifestuju ponašanje koje će vas suštinski zadovoljiti i premda ovo može biti komforno za onog ko prima poklone, suštinski za samu osobu ovakva pasivna pozicija postaje iscrpljujuća tokom vremena. Praznično vreme je zapravo idealno da konačno odbacite neka stara ponašanja i krenete hrabrim koracima ka novim, oslobađajućim i time konstruišete jedan novi sigurni pogled na svet.

Vreme darivanja je zapravo idealno vreme da budete autentični i da izrazite sebe konačno na pravi način. To bi značilo da darujete poklone onima do kojih vam je stalo, ali i da se ne oduševljavate poklonima koji vam zaista nisu prikladni ili koji nisu u skladu sa vašim stilom, ukusom i ličnošću. Svaka pažnja zaslužuju poštovanje, ali od velike važnosti je napraviti razliku između poštovanja i oduševljenja. Vreme darivanja je idealno vreme da pronađemo radost u primanju i davanju znakova pažnje i prisetimo se da smo ipak deo društva, celine i da promene koje želimo počinju upravo od našeg naizgled malog sveta.

 

Anđelija Simić, MA
Stekla diplomu naprednog nivoa obuke iz Racionalno emotivno bihejvioralne terapije, Albert Ellis Institute, New York. Zavrsila kurs za tretman graničnog poremećaja ličnosti Dialectical Behavior Therapy (DBT) pod vođstvom Sage de Beixedon Breslin, Ph.D. na Zur Institutu dobrenog od strane APA (Americke psiholoske asocijacije). Vodi blog: https://andjelijasimic.wordpress.com/

 

Pročitajte još:

Novogodišnji bluz ili zašto smo depresivni oko praznika
Socijalna anksioznost u vreme praznika
Asertivnost

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *