Izložba Muzeja S. Frojd u Beogradu

ePsihoterapija 16.11.2016. u Frojd, Vesti

Psihoanalitičko društvo Srbije, u saradnji sa Bečkim psihoanalitičkim društvom i Kulturnim forumom ambasade Austrije u Beogradu, organizuje gostovanje Muzeja Sigmund Frojd iz Beča, odnosno njegovu tematsku izložbu „Žene u psihoanalizi“. Izložba se organizuje povodom jubileja 160 godina od rođenja Sigmunda Frojda.

Frojd izložba

U središtu pažnje izložbe su biografije i radovi ovih izuzetno upečatljivih ličnosti, kao i Frojdovi teorijski radovi sa stanovišta feminizma, roda i nekonvencionalnih kritičkih studija.

Pomoću posebno dizajniranih panoa kojim se izložbeni prostor deli na nekoliko segmenata, izložba posvećuje zasebni prostor svakoj od šest žena – pionirki psihoanalize, u nameri da na prikladan način osvetli njihov život i rad. Selekcija objekata i dokumenata povezuje njihove doprinose sa vremenom u kome su živele. Uticaj njihovih teorijskih radova na razvoj psihoanalize predstavljen je sa ciljem da koriguje sliku psihoanalize kao nauke kojom su dominirali samo muškarci.
To je prilika da čujete vinjete iz života i dela nekih od značajnih imena kao što su Helene Deutsch, Emma Eckstein, Sabina Spilrein, Lou Salomé, Marie Bonaparte, Anna Freud, Ruth Brunswick; da osetite atmosferu Beča na kraju 19. i početkom 20. veka, ali i da pratite dalje tragove njihovih razmišljanja o narcizmu, ženskom telu, mehanizmima odbrane, destruktivnosti i želji; kao i njihovog angažmana u ženskom pokretu, seksualnom vaspitanju i u suočavanju sa tabuima tog vremena. Takođe, slušaćete o ženama koje su obeležile razvoj psihoanalize u Srbiji, dajući mu specifičan šarm, snagu i elan.

Otvaranje izložbe je 9. decembra 2016. godine u 17.30h. Izložba će trajati do 27. decembra 2016. godine.

KONFERENCIJA: “Dakle, ovo je jači pol.” Žene i žensko pitanje u psihoanalizi

Kolarčeva zadužbina, Studentski trg 5, Beograd
10. decembar 2016, početak u 10h
Ulaz je besplatan. Prevod je obezbeđen.

Zavodljiva i puno puta diskutovana pitanja femininosti i ženske seksualnosti, biće postavljena opet.
Da li psihoanalitički diskurs prepoznaje samo jedan pol – muški, a ženskost vidi kao devijaciju i nedostatak? Da li je “anatomija sudbina”, šta to zapravo znači, i kako bismo mogli otkriti “šta žena želi?” Da li su suprotnosti i dualnosti shvatanja u često vođenim polemikama o femininosti, upravo ono što je konstituiše?

Pokušaćemo, još jednom, “ne da opišemo šta žena jeste… već da pokrenemo upitanost kako ona nastaje”.

Na konferenciji će govoriti članovi/članice Psihoanalitičkog društva Srbije, kao i Elisabeth Skale, psihoanalitičarka i bivša predsednica Bečkog psihoanalitičkog društva. Prisutni će moći i da pogledaju film blizak ovoj temi, sa uvodnom reči i moderacijom diskusije od strane Stanislava Matačića, psihoanalitičara i predsednika Hrvatskog psihoanalitičkog društva.

Izložba će biti postavljena u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, a Konferencija će se održati u Maloj sali Kolarčeve zadužbine.

Detaljnija obaveštenja možete da dobijete preko web sajta Psihoanalitičkog društva Srbije

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *