Objavljen novi DSM-5

ePsihoterapija 08.07.2013. u Vesti

Peto izdanje Dijagnostičkog priručnika za mentalne poremećaje (DSM-5) Američke psihijatrijske asocijacije je konačno objavljeno 18. maja ove godine. Već dugi niz godina DSM predstavlja vodeći autoritet za dijagnostiku psihijatrijskih poremećaja u čitavom svetu. Iako je kod nas u upotrebi Međunarodna klasifikacija bolesti (ICD), deo posvećen psihijatrijskim poremećajima je često prosto pratio promene u DSM-u. Činjenica da se preporuke za lečenje, politike plaćanja zdravstvenih usluga (u SAD), ali i istraživački nacrti vode Dijagnostičkim priručnikom, svako novo izdanje ima i značajan praktičan uticaj ali i brojne druge dalekosežne implikacije.

Mnogi navode da  izmene u odnosu na prethodnu verziju nisu velike. Ovo izdanje su, međutim, dugo pre zvaničnog objavljivanja, pratile brojne kontroverze. Čak 13.000 stručnjaka za mentalno zdravlje uključujući i brojne organizacije iz čitavog sveta su potpisali peticiju protiv njegovog usvajanja tražeći da se preispitaju brojni aspekti ponuđene klasifikacije.

Najznačajnije izmene se odnose na isključivanje Aspergerovog sindroma kao posebne kategorije, nestanak podtipova shizofrenije, uklanjanje “uslova za isključivanjem tugovanja” u dijagnostici depresije, uključivanje zavisnosti od kockanja i izmene u nazivima i preporukama za tretman rodne disforije (ranije- poremećaja rodnog identiteta).


Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *