Sajtovi koji promovišu anoreksiju predstavljaju rizik za javno zdravlje

ePsihoterapija 05.01.2012. u Deca i mladi, Društvo, Mentalno zdravlje, Vesti, Zanimljivosti

Poslednjih godina su se na Internetu pojavili sajtovi koji promovišu anoreksiju. Takozvani  „pro-ana“ sajtovi su online zajednice ljudi koji odbijaju ideju da je anoreksija ozbiljna bolest, već tvrde da je u pitanju pravo izbora na određeni životni stil. Tako na ovim sajtovima daju brojne savete o tome kako izgubiti kilograme izgladnjivanjem, kako sakriti to od drugih i uopšte o svojoj „filozofiji“  u kojoj sebe smatraju moralno superiornim.

Podaci iz inostranstva pokazuju da je skoro trecina pacijenta koji boluju od anoreksije koristila ove web sajtove, što je rezultiralo ozbiljnim zdravstvenim tegobama. Iako zabranjeni u mnogim zemljama, teško ih je kontrolisati jer na internetu nije lako uspostaviti kontrolu nad sadržajima.Ono što je posebno opasno jeste činjenica da za ove sajtove uglavnom znaju mladi, koji su i najvulenrabilnija grupa za ovu bolest, dok zdravstveni stručnjaci i roditelji često ne znaju. Mnogi stručnjaci zato predlažu da se umesto pokušaja cenzure, radi na edukaciji o postojanju i opasnostima „pro-ana“  sajtova.

Iako edukacija i preporuke  medijima da ne promovišu ove sajtove senzacionalističkim naslovima mogu dati izvesne efekte, osobe koje pate od anoreksije će im se i dalje vraćati. Zbog toga stručnjaci preporučuju važnost promovisanja društvene podrške i prihvatanja osoba sa problemima ishrane kako im ovakvi sajtovi ne bi bilo jedino utočište.


Izvor: The Lancet

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *