Zavisnost od Interneta i mozak

ePsihoterapija 24.01.2012. u Internet, Vesti, Zanimljivosti, Zavisnost

Zavisnost od Interneta se još uvek smatra kontroverznim pitanjem među stručnjacima jer se ne lažu svi da se o tome može govoriti kao o pravoj zavisnosti. Nova istraživanja zasnovana na skeniranju mozga dobrovoljaca, međutim, pokazuju da se vreme provedeno na Internetu može dovesti u vezu sa strukturnim promenama na mozgu.

Istraživanje je rađeno na osobama koje svakodnevno provode veći deo dana u igranju online igrica. Utvrđeno je da je ovo povezano sa nastankom depresije, povećanom iritabilnošću, podbacivanjem u školi i povećanom impulsivnošću.

Istraživanja rađena uz pomoć magnetne rezonance su utvrdila da se kod osoba koje ispunjavaju kriterijum zavisnosti od Interneta, može uočiti smanjenje određenih regija moždane kore.

Ova istraživanja ukazuju da je moguće da se radi o pravoj zavisnosti koja bi mogla ireverzibilne posledice zbog čega bi je trebalo lečiti na vreme. Ipak, uzorak je bio previšemalii ne može se sa sigurnošću utvrditi da li su ove promene bile posledica igranja online igrica.


Pročitajte još:

Status dijagnoze „internet zavisnost“ u savremenom društvu
Digitalni mozak uspešno implantiran pacovu
Zlostavljanje menja dečiji mozak

Izvor: ScientificAmerican.com

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *