Ideje za terapijske sobe

ePsihoterapija 26.11.2016. u Terapijske teme

Svaki put kada osmišljavamo svoj radni prostor, suočeni sa specifičnim zahtevima profesije, korisno je potražiti inspiraciju. Izabrali smo neke zanimljive psihoterapijske kancelarije sa Pinteresta koje vam mogu dati kreativne ideje o uređenju savetovališta.

Ova terapijska soba je neverovatno kreativno uređena, ali sadrži sve ono što je terapijskoj sobi potrebno. Odiše toplinom, motiviše kreativnošću, dok kombinacija boja deluje živo ali smirujuće. Elementi prirode i osvetljenje odišu životnošću, dok su prozori dovoljno udaljeni da obezbede privatnost, a veličina prostorije obezbeđuje intiman prostor.
d534496c5d6e89c10657722d0c7a1eb0

Drugi predlog je terapijska soba u kojoj dominira boja drveta i prirodni elementi u kontekstu modernog dizajna. Za razliku od tradicionalno mračnih soba koje podesećaju na biblioteke, ova ima velike prozore i obezbeđuje kontekst otvorenosti i kontakta sa svetom. Zanimljivi detalji, prirodni elementi, sjajno uklopljeni u estetsku celinu, obezbeđuju osećaj topline.
3

Treći predlog je kancelarija koja sjajno integriše moderne elemente u tradicionalni terapijski kontekst. Osveteljnost, više dobro uklopljenih ali mirnih boja ulivaju sigurnost i kreativan spoj tradicionalnog i modernog,
4

U ovom, četvrtom predlogu, možemo uočiti neke već zajedničke elemente. Dve fotelje gotovo nikad nisu iste, „ukrasi“ i ostali detalji su svedeni na minimum, ali daju neku dinamiku i živost prostoru. Biljke su gotovo nezaobilazan element, a boje nisu monotone ali su relativno mirne. Često postoje jastučići i ćebe na raspolaganju.

Peti predlog je jednostavna terapijska soba koja sadrži sve neophodne elemente. Svetle boje, jednostavnost uređenja vrlo mali broj ukrasa i knjige ostavljaju utisak otvorenog prostora za rad, otvorenosti za usavršavanje i akcenat na terapijskom sadržaju koji se pojavi. Jednostavan stil koji odiše profesionalnošću je sjajna ideja za uređenje kancelarije uz skromniji budžet.
6

U šestom predlogu ponovo vidimo uobičjene elemente – sofa, dve različite fotelje, mali broj jednostavnih ali zanimljivih detalja, osveteljenje koje nije prejako tako da omogućava intimnu atmosferu, privatnost i fokusiranost na terapijske sadržaje.
7

Sedmi predlog je osvetljena soba, modernog diazjna, uz ranije pomenute, sad već prepoznatljive elemente.
47bc291a783e637c2e28441b36c72f17

Osmi predlog je skromno, ali simpatično uređena terapijska soba. Žive boje, Ikeini stočići, uz tradicionalan sat i maramice, dok prostor odiše jednostavnošću i živošću.

Deveti predlog je vrlo slična soba, ali sa nešto većim akcentom na estetici i detaljima.
710205f04fbc0fee05b2da0772cf2033

Deseti predlog je jednostavan ali upečatljivo dizajniran stil, osvetljena soba, uz obavezne biljke. Tradicionalan element – polica sa knjigama, dobija drugačiju funkciju i sadrži par jednostavnih ukarasa.
counselling_room_2

Deseti i poslednji predlog je slatki terapijski prostor, koji deluje ušuškano (jastuci, ćebe), tradicionalni elemnti (sat, maramice, podne lampe, prozori koji daju svetlo ali omogućavaju privatnost. Struktura prostora koji nije simetričan i svetle boje sjajno integrišu osećaj smirenosti i kreativnosti.
9cb59fa36ef6139943db79f12e488201

Zanimljivo je pitanje koliko uređenje terapijskog prostora određuje kontekst za rad, koliko je uopšte važno, na koji način predstavlja terapeuta i njegov pristup u radu, a koliko ga „otkriva“ kao ličnost.

Javite nam svoje utiske i razmišljanja na ovu temu.


Pročitajte još:

Edukacija za terapeute
Dobijanje licence
Registracija privatne prakse
Da li su nam potrebni psihoterapeuti u Srbiji
30 najuticajnijih psihologa na Twitteru

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *