NIMH povlači podršku novoj verziji DSM-a

ePsihoterapija 08.07.2013. u Vesti

Nacionalni institut za mentalno zdravlje (National Institute for Mental Health- NIMH), jedna od vodećih svetskih institucija za istraživanja u oblasti mentalnog zdravlja, objavila je da usled problema sa validnošću dijagnoza, prestaje da se oslanja isključivo na DSM dijagnostičke kriterijume u istraživanjima koje finansira.

Mnogi ovo opisuju kao veliki udarac novoj verziji priručnika i poniženje za Američku Psihijatrijsku Asocijaciju koja ga je objavila. Nedostatak konsenzusa stručnjaka, preciznosti i pouzdanosti dijagnoza su dovele da se ono što je nekada smatrano “Biblijom” mentalnog zdravlja danas opisuje više kao skup sumnjivih deskripcija. Po rečima Tomasa Insela, direktora NIMH-a, psihijatrijski pacijenti zaslužuju bolje.

S druge strane, alternativa koja se nudi nije mnogo bolja. Oslanjanje na isključivo biološke aspekte psihijatrijskih bolesti je trenutno više mašta nego ostvarljiv cilj. Ne samo da ne znamo dovoljno o funkcionisanju mozga da bismo mogli tvrditi da je ovaj cilj ostvarljiv, već je pitanje i da li je teorijski moguće redukovati ovu kompleksnu problematiku na nivo moždanih neurona i sinapsi.

Kontroverze koje prate DSM se ovakvom odlukom svakako produbljuju i biće zanimljivo pratiti kako će se stvari dalje razvijati.


Pročitajte još:

Objavljen novi DSM-5

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *