Anoreksija i osećaj gladi

ePsihoterapija 19.03.2014. u Anoreksija i bulimija, Mentalno zdravlje

Često pitanje koje postavljaju oni koji mnogo vole da jedu je: „Kako devojke obolele od anoreksije mogu da izdrže da budu gladne sve vreme?“ Devojke obolele od anoreksije su najčešće devojke sa izuzetnom samokontrolom i snagom volje, pa su samim tim i sposobne da istrpe glad (ili neku drugu neprijatnost) bolje nego drugi ljudi. Ali ovde nije u pitanju samo njihova snaga volje. Pitanje gladi kod anoreksije je kompleksnije od toga.

Neki autori tvrde da devojke obolele od anoreksije ne osećaju glad. Naravno da osećaju! One sanjaju hranu i bogate obroke. Imaju svoje strategije kako da se iznesu sa osećajem gladi kada postane neizdrživ, bilo da je to pijenje velike količine tečnosti, odlazak negde napolje, daleko od frižidera itd. Često su opsednute sakupljanjem recepata i pravljenjem obroka za druge ukućane. Hrana je nešto oko čega je struktuirano njihovo vreme i hrana im je stalno na umu. Ali, kao što sam rekla, to su devojke koje odlikuju neke neverovatne osobine ličnosti, koje, nažalost, kod anoreksije samo potpomažu razvoju bolesti. Poznat je takozvani “Anorektični drajver”: uradi savršeno i uradi još više. Izdržati glad postaje pitanje samopoštovanja. Kuvanje najukusnijih jela za druge, gledanje drugih kako jedu sa apetitom, a da one same ništa ne okuse, za njih postaje Orden časti. Izdržati glad snagom volje postaje pitanje ponosa, a to se veoma razlikuje od primoranog gladovanja, kao na primer u logoru. Kod primoranog gladovanja ne postoji osećanje zadovoljstva jer osoba nije sama izabrala da gladuje.

Ipak, sama reč anoreksija znači biti „bez gladi“. Ime potiče od grčkih reči an, što znači „bez“ i orexis, što znači „apetit“. Razlog zašto se smatra da kod anoreksije ne postoji glad je to što, nakon dugo vremena gladovanja, devojka zaista može da prestane da oseća glad. Taj proces se zove disocijacija, i to je jedan “trik” koji naš mozak izvede kada proceni da ništa drugo nije preostalo. Pošto smo uspeli da istrpimo sve neprijatnosti koje glad donosi (a koje upravo služe tome da nas motivišu da pojedemo nešto), naš mozak procenjuje da očigledno ne postoji mogućnost da se dođe do hrane i “gasi” taj neprijatan osećaj kako ne bismo dalje patili.

Postoji još jedan razlog za nedoumicu oko osećaja gladi kod anoreksije. Anoreksija može biti simptom depresije, a kod depresije je čest nedostatak apetita. Tada zaista može da se dogodi da osoba ne oseća glad i nema želju za hranom.



Pročitajte još:

Zašto anoreksija nastaje rano, a bulimija je “bolest studentkinja”?
Bulimija – telo koje traži moć
Poremećaji ishrane
Sajtovi koji promovišu anoreksiju predstavljaju rizik za javno zdravlje

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *