Na današnji dan

ePsihoterapija 06.06.2015. u Vesti

Na današnji dan, pre 54 godine, umro je Karl Gustav Jung, švajcarski psihijatar, psihoterapeut i osnivač analitičke psihologije. Jung je osmislio neke od najpoznatijih psiholoških koncepata kao što su arhetipovi, kolektivno nesvesno, kompleksi i ekstroverziju-introverziju. Ljudsku psihu je smatrao „religioznom po prirodi“ te je religioznost bila fokus njegovih istraživanja. Proučavao i mnoge granične oblasti kao što su alhemija, okultizam, astrologija, istočnjačka filozofija, u cilju analize snova i razumevanja značenja simbola.

Centralni koncept analitičke psihologije je individuacija: psihološki proces integracija opozita, uključujući svesno i nesvesno, uz istovremeno relativno zadržavanje njihovih autonomija. Individuacija je, po Jungu, centralni proces ljudskog razvoja.

Njegov rad je uticao na filozofiju, antropologiju, arheologiju i književnost. Naročiti uticaj je imao na popularnu psihologiju, razumevanje religije, spiritualnosti i savremene New Age pokrete. U popularnoj literaturi je, zbog toga, često predstavljan kao mistik, iako je sam insistirao da se bavi isključivo naukom. Mnoga njegova dela su objavljena tek nakon njegove smrti. Bio je dobar pisac zbog čega su njegove knjige stekle veliku popularnost, a u psihologiji će ostati zapamćen po doprinosu psihodinamskom razumevanju psihe te saradnji, ali i raskolu sa Frojdovom školom.


Pročitajte još:

Psihoanaliza
Psiholog u Beču – u poseti Frojdovoj kući

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *