Psiholozi zabrinuti zbog uslova smeštanja stanovništva pogođenog poplavama

ePsihoterapija 03.06.2014. u Društvo, Poplave, Vesti

Grupa psihologa, od kojih su mnogi od početka angažovani na pružanju psihološke podrške stanovništvu pogođenom poplavama, izrazila je zabrinutost zbog načina organizacije premeštaja i uslova u barakama u Krnjači, gde su trenutno smeštene porodice izmeštene iz hotela Slavija.

Naime, jedan od glavnih principa psihološke pomoći u situacijama elementarnih nepogoda je obezbeđivanje adekvatnog informisanja i uslovnog smeštaja u cilju stvaranja osećaja stabilnosti i sigurnosti koji će osobama pomoći u osnaživanju i vraćanju kapaciteta neophodnih za period koji sledi. Situacija neizvesnosti u vezi sa izmeštanjem i izloženost nehigijenskim uslovima alternativnog smeštaja predstavljaju dodatni stres, reaktiviraju strah za sopstveni sigurnost i mogu rezultovati snažnom traumatizacijom ovih osoba. Posebnu brigu izražavaju zbog male dece, za koju zbog razvojnih specifičnosti, ovo predstavlja naročito veliki stres i narušava njihove mogućnosti prilagođavanja.

Psiholozi navode da se adekvatna psihološka podrška ne može pružati kada su ljudima ugrožena osnovna egzistencijalna prava i dostojanstvo. Stoga su apelovali na nadležne da pravovremeno informišu i uključe ljude u proces odlučivanja o uslovima premeštanja kada je to neophodno, kao i da njihov prihvat na novim lokacijama bude adekvatan i unapred organizovan. Minimalni standardi se odnose na obezbeđivanje smeštaja u okruženju koje ispunjava osnovne higijenske standarde, obezbeđenu ishranu i pijaću vodu te optimalne uslove za održavanje osnovne higijene.

Adekvatno informisanje i organizacija smeštaja su činioci koji u velikoj meri mogu pomoći ljudima da povrate osećaj kontrole u svojim životima te se naglašava da bi o tome trebalo voditi računa prilikom svih narednih odluka o premeštanjima.


Pročitajte još:

Kako pružiti podršku osobama pogeđenim poplavama?
Psiholozi se uključili u akciju pomoći

1 komentar | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

  • Branislav kaže:

    Sve ono što psiholog pozitivno uradi, pada već pri prvom izlasku na ulicu, čitanjem novina, vožnjom GSP….ovde je najbolje da svi “ poludimo“ jednostavno se asimilujemo u gomilu homopolitikusa kojima je jedini cilj biti nekome VLAST i trošiti novce u slast….svuda u svetu političari jedini nemaju tremu i sve znaju, to su enciklopedije koje hodaju od ručka do ždranja i nazad do zombi stanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *