Roditeljske veštine

ePsihoterapija 12.09.2017. u Deca i mladi, Roditeljstvo

U našoj javnosti se, na žalost, češće i lakše može doći do informacija o (fizičkom) kažnjavanju dece kao metodi vaspitanja nego o konkretnim primerima o suočavanju sa izazovima roditeljstva koji ne uključuju fizičku kaznu. S druge strane, uopšteni saveti kao što su „razgovarajte sa detetom“ ne pomažu baš puno u konkretnim situacijama.

Stoga vam donosimo nekoliko sjajnih domaćih blogova gde možete pronaći primere konkretnih situacija o tome kako se postaviti i šta se može uraditi:

Aleksandra Birta Ilić, mama, psiholog i blogerka, ima sjajan tekst o jednoj tehnici koja se pokazala korisnom u radu sa izlivima besa kod male dece.

Sanja Rista Popić, pedagog, ima sjajan blog posvećen roditeljstvu, sa tekstovima i kratkim video prilozima. Na ovom blogu možete pretražiti konkretne teme koje su aktuelne za određeni uzrast deteta (od prve sve do šeste godine). Prenosimo jedan zanimljiv tekst o tome kako da olakšate jutarnje spremanje za vrtić.

Još jedan vredan izvor je blog Jasmine Katinski o izazvima roditeljstva, čiji sjajan tekst o vaspitavanju bez nagrada i kazni preporučujemo.

Roditeljstvo je velika avantura. Kao i svaka avantura, divno je ali puno izazova. Umesto tekstova o tome šta ne smete raditi kao roditelj i kako sve možete „upropastiti“ sopstveno dete, verujemo da je korisnije fokusirati se na one koji na pozitivan način govore o suočavanju sa izazovima. Postoji veliki spektar veština koje se mogu upotrebiti u različitim situacijama, a nije fizičko kažnjavanje (koje sa sobom nosi čitav niz negativnih posledica).

Isprobajte pa nam javite svoja iskustva. Takođe, molimo mame i tate da u komentarima ostave linkove sličnih tekstova koji su njima bili od koristi u traženju odgovora i nalaženju rešenja.

Pročitajte još:

Vaspitanje izvan nagrada i kazni
Kako da uspešno komuniciramo sa decom?
Terapijska moć igre

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *