Tračarenje u svetlu evolucije

ePsihoterapija 18.11.2011. u Vesti, Zanimljivosti

Zašto je tako teško odoleti slušanju i prepričavanju dogodovština slavnih? Iako nerado priznajemo, činjenica je da ekspanzija fenomena reality show-a i porast tiraža žute štampe pokazuju da ima nečeg privlačnog u tome.

Američki profesor  F. McAndrew  tvrdi da evoluciona psihologija može pružiti novu perspektivu u sagledavanju ovog fenomena. Tračarenje o slavnima je, kako tvrdi, samo neizbežan ishod spoja tehnologije 21. veka i ljudskog uma iz kamenog doba.  Preokupacija životima drugih je evolucijski produkt psihologije koji je naše pretke učinio socijalno kompetentnim, što je bio neophodan uslov života u zajednici.

Naime, nekada su ljudi živeli u malim zajednicama u kojima je bilo važno znati ko je pouzdan. Prirodna selekcija je mogla dovesti do toga da socijalno kompetentniji i oni koji su bili zainteresovaniji za druge ostvare različite prednosti.Poovoj teoriji, upravo su oni bili u većoj mogućnosti da prežive i ostvare potomstvo zbog čega je ta osobina opstala.

Interesovanje za život slavnih je nešto više od proste fascinacije slavom i bogatsvom. Kako smo, navodno, prirodno predodređeni da radolaznost usmeravamo na druge, slavni postaju glavne mete tračeva samo zato što su najprisutniji. Ogovaranje je često usmereno i na najbližu okolinu. Sudeći po ovom autoru, ono nije maliciozno već nam pomaže da prihvatamo i razmatramo društvene norme doprinoseći našem boljem prilagođavanju i učvršćivanju veza unutar grupe kojoj pripadamo.

Ukoliko spadate u onu grupu koja ovaj hobi nerado priznaje, možete biti mirni sledeći put kada vas neko zatekne kako u potaji listate časopis o slavnima – evolucija je kriva za sve!


Pročitajte još:

Lek protiv mamurluka
Strah kao afrodizijak

Izvor: The Scientific American

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *