Ulazite li u novu godinu sa nezavršenim poslovima?

ePsihoterapija 06.12.2015. u Geštalt psih., Self-management, Stres

Kalendar nam dosledno pokazuje da smo u decembru. Sitno brojimo dane do nove godine, a nedostatak debelog snežnog pokrivača doprinosi našem poricanju da je to istina. Većina nas ima utisak da je reč o šali, jer je ,,gotovo juče“ bio prvi januar kada smo imali bezbroj planova za ovu godinu. Dosta njih smo ispunili, ali neke nismo ni počeli ili smo ih ostavili na pola puta. Međutim, da li ćemo u novu godinu preostale nezavršene poslove vući umesto sanki velikim delom zavisi i od nas.

Mi ljudi smo bića želja. Želje su ono što nas pokreće kao nepresušno gorivo, a one se više ili manje javljaju u različitim vremenskim periodima.Ipak, postoji nešto što ih gotovo po pravilu izvlači na površinu i razbuktava do krajnjih granica. To su upravo ovi dani u kojima su izlozi i ulice prekriveni raznim ukrasima, dekoracijama, sniženjima, dok praznično raspoloženje lebdi u vazduhu. Upravo u ovakvim danima sa poteškoćom kontrolišemo naše želje, ali mašti slobodno puštamo na volju. Mašta nas i podstiče da pravimo planove kako da u novoj godini ostvarimo i postignemo sve ono što nismo ili nam je nedostajalo u ovoj koja prolazi.

Usled zanesenosti novim i velikim planovima često zaboravljamo na stare koje smo ostavili da ,,vise“ u međuprostoru. Nekada to svesno i namerno radimo da bi izbegli neprijatnost koja proističe iz pomisli da nismo uspeli, a sa obrazloženjem da ćemo ih završiti prvom prilikom, tj. kad budemo imali ,,više vremena“. Sa odlaganjem svojih neispunjenih želja, planova i obaveza zaboravljamo još jednu značajnu stvar, a to je olakšanje koje osećamo čak i kada završimo najmanju obavezu koju smo imali. Težini i veličini zadatka srazmerni su naši osećaji moći i opuštanja koji se javljaju kada ga uspemo završiti u predviđenom vremenskom periodu.

Prirodno težimo ka zatvaranju i završavanju svih poslova i stvari kojima se bavimo. U idealnom slučaju ovaj proces neometano teče i ima svoj početak, sredinu i kraj. Uobičajeno je da kada završimo jednu aktivnost postajemo zainteresovani za narednu. Ukoliko se ta aktivnost ne odvija do kraja, ona ostaje nezavršena i tako postaje podsvesni element koji prvo neprimetno, a kasnije sve intezivnije izaziva unutrašnji pritisak. Bilo kakava nezavršena aktivnost, na primer, prekid odmaranja usled hitnog poziva, ostaje u našoj svesti čekajući pogodnu priliku da se dovrši.

Geštalt terapija nezavršene poslove posmatra kao tragove naše prošlosti, tj. aktivnosti koje su prerano prekinute ili nisu završene na zadovoljavajući način. Dva dominanta osećaja koja se pri tome javljaju su uznemirenost i frustracija. Deo naše energije i dalje ostaje sa tim nedovršenim poslovima, dok sa preostalom energijom nastavljamo dalje. Zapravo, deo nas želi da se razvija, menja i napreduje, a drugi deo nas u tome sprečava kroz odupiranje promeni uz prirodnu težnju završavanja započetog. Ukoliko ovakvo stanje potraje kao posledicu imamo hroničnu napetost.

Stoga, dok iščekujete odbrojavanje sekundi do prvog januara, iskoristite ove preostale dane da završite bar neke od započetih poslova. Ako ne znate šta pre da izaberete i od kuda da krenete, predlažem da uradite sledeću vežbu. Udobno se smestite ili pronađite neko drugo mesto koje vam više odgovara. Nađite položaj u kojem nećete osećati nikakvu nelagodnost ili napetost. Kada budete spremni, polako se u mislima vratite na početak ove godine. Setite se svih planova koje ste imali. Obratite posebnu pažnju na one koje niste završili ili ste ih ostavili na pola puta. Ako vam je lakše zapišite ih. Dok ih zamišljate ili gledate spisak, gde vam energija najviše ostaje? Od kojeg nezavršenog posla ne možete da odvojite svoje misli, čak i kada to želite? Šta bi se u vašem životu promenilo kada biste taj posao dovršili? Šta vas sprečava da to uradite?

Ponekad se nije lako suočiti sa onim što nismo zaokružili i što nam tako otvoreno iscrpljuje energiju. Dodatno je teže ako smo svesni razloga ili straha koji nas sprečavaju da to uradimo, stavimo jednu veliku tačku na sve i krenemo dalje. Međutim, sada je najbolje vreme da sakupite snagu i pre novih početaka završite sa starim. Odvažite se i krenite, jer posao čeka.

Danka Đukanović, MSc
Danka Đukanović je master psiholog, psihoterapeut u edukaciji sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa različitim grupama. Voditelj je psiho-kreativnih radionica koje su namenjene psihološkom osnaživanju i razvoju ličnih potencijala dece, mladih i odraslih. Zajedno sa osobama sa kojima radi kroz poverljiv, otvoren i iskren razgovor dolazi do rešenja. Smatra da se dijalog javlja iz susreta dve autentične osobe koji vodi do kontakta, a on dalje do promene.

 

Pročitajte još:

Strast ili disciplina
Zamke prokrastinacije
Moć pozitivnog mišljenja i samoispunjuće proročanstvo

Nema komentara | Kliknite ovde da ostavite komentar.

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *